Spelformer

Det är inte bara sport man kan betta på, det finns även andra evenemang och saker som flera bettingsajter har odds på. Allt för att göra det lite roligare i spelarens vardag. Man kan nästan säga att det finns odds på allt. Du kan betta på saker som riksdagsval, Idolvinnaren, vädret på midsommar och mycket, mycket mer. Man kan i alltså i princip betta på allt, flera bettingsajter har satsat på detta och det är inte svårt att hitta.

Om man vill kan man tillexempel betta på vem som kommer att vinna presidentvalet i USA nästa år 2012. Just politiska evenemang och händelser är faktiskt det som verkar vara mest populärt just nu. Ett tag fanns det till och med odds på när och hur man skulle hitta Bin Laden eller Saddam Hussein.

Betta på dokusåpor

På nästan alla TV-sända dokusåpor där det ska koras en ensam vinnare kan du hitta odds som går att spela på. En del sajter går till och med så långt att du kan betta på enskilda tävlingsmoment som till exempel vem som ska åka ut ur Robinson nästkommande utröstning. I vissa fall kan man även betta på vem som kommer att få en romans med vem och så vidare i all oändlighet. Många bettingsajter har satsat en del på detta och det har visat sig att det är mycket populärt, det lockar en publik som inte vanligtvis är intresserade av betting men älskar TV.

Betta på vädret

Eftersom att det går att betta på allt annat så är inte vädret något undantag. Man kan satsa sina pengar på när den första snön ska komma tillexempel. Det brukar även gå att betta på saker som tillexempel om det kommer att regna på midsommar eller om när den första sommarvärmen kommer enligt SMHI s standard. Det går att spela om allt.

Även om fotboll och hästsport är de största spelformerna inom betting i Sverige så finns det ett oändligt antal fler sporter man kan satsa pengar på. Vad sägs om tennis, rugby, basket, amerikansk fotboll, schack, friidrott eller poker. När du satsar pengar på idrottsbetting så är det extra kul om du är insatt i respektive sport. Då har du mer koll på olika lag, spelare och matcher och då har du ökad vinstchans. Men å andra sidan så kan spelare bli skadade, hästar kan galoppera i trav, eller vädret kan påverka utgången i en match. Så man kan aldrig veta säkert vem eller vilka som vinner. Det är det som är tjusningen och spänningen med sports betting. 

 

Hästsport är otroligt stort i Sverige. Travsporten har länge varit störst, men på sistone har galoppsporten också ökat i popularitet. De första travtävlingarna hölls redan under 1800-talet i USA och Frankrike. Sverige följde snabbt efter och är nu ett av de ledande länderna inom travsport. I trav så tävlar ett antal ekipage mot varandra på en travbana. Ett ekipage består dels av en travhäst och dels av en kusk. Kusken sitter i en liten tvåhjulig vagn, sulky, och kör hästen. Hästarna springer en förutbestämd sträcka på tid och den som kommer först i mål vinner. En travbana är oval och hästarna måste använda trav, men några galoppsteg är tillåtet så länge det inte sker på upploppet. Tidigare var det ATG som hade monopol på betting inom travsport, men när betting online lanserades så tappade de sitt monopol. Dock är ATG fortfarande det största spelbolaget när det gäller trav.
 
Betting inom trav går oftast ut på att du ska förutsäga vilken häst som ska vinna. Du kan spela på en häst per lopp, eller på flera hästar per lopp för en större chans att vinna. Du kan också satsa på vilka tre hästar som kommer etta, tvåa och trea i ett lopp. På nätet finns det också fler spelformer när det gäller trav.
 
I galopp tävlar också olika hästar mot varandra, men där rider ryttaren, jockeyn, på hästen istället för att köra den. Galoppbanorna ser ut som travbanor och även där ska hästarna springa en förutbestämd sträcka. När det gäller galopp så spelar man på samma sätt som när det gäller trav. Ditt jobb är alltså att hitta vinnaren bland de hästar som ska starta. När det gäller trav och galopp kan man också åka och titta på loppen direkt på banorna och betta där, vilket ger en härlig spelupplevelse.

Fotboll är en spännande sport att spela på. Det finns gott om olika spelformer och du kan spela på matcher som spelas i Sverige, England, Italien, Spanien eller någon annan del av Europa. Du kan även välja mer udda sporter som amerikansk fotboll och rugby. Fotboll är en sport där två lag försöker få in en boll i motståndarnas mål. Det lag som fått flest mål under matchen vinner. Matcherna spelas i två halvlekar om 45 minuter vardera. Ett fotbollslag består av många personer inklusive avbytarna, men på planen är det 10 spelare per lag samtidigt. Dessutom har lagen varsin målvakt. Ett lag brukar bestå av fyra backar, fyra mittfältare och två anfallare.

 
De vanligaste spelformerna på fotboll här i Sverige är Stryktipset, Måltipset, Europatipset, Topptipset och Oddset. Alla erbjuds av Svenska Spel, det statliga spelbolaget som tidigare hade monopol på sport betting. Stryktipset går ut på att tippa utgången i tretton fotbollsmatcher som framförallt spelas i Sverige och England. Tio rätt krävs för att vinna och tretton rätt ger den högsta vinsten. I Oddset kan man tippa på allt möjligt, exempelvis hur resultatet kommer att vara vid halvtid eller fulltid, om en match slutar med hemmaseger, bortaseger eller oavgjort, vem som gör första eller sista målet i en match och så vidare.
 
Idag erbjuds sport betting på nätet av många fler spelbolag, och hos dessa finns ett enormt utbud av spelformer. Du kan exempelvis tippa på vilken spelare som gör flest mål under en match, vilken spelare som blir mest vinstrik under en säsong eller hur många straffar som läggs under en match. Du kan också tippa på mer udda matcher och ligor som inte finns med exempelvis på Stryktipset.