Trav och galopp

 

Hästsport är otroligt stort i Sverige. Travsporten har länge varit störst, men på sistone har galoppsporten också ökat i popularitet. De första travtävlingarna hölls redan under 1800-talet i USA och Frankrike. Sverige följde snabbt efter och är nu ett av de ledande länderna inom travsport. I trav så tävlar ett antal ekipage mot varandra på en travbana. Ett ekipage består dels av en travhäst och dels av en kusk. Kusken sitter i en liten tvåhjulig vagn, sulky, och kör hästen. Hästarna springer en förutbestämd sträcka på tid och den som kommer först i mål vinner. En travbana är oval och hästarna måste använda trav, men några galoppsteg är tillåtet så länge det inte sker på upploppet. Tidigare var det ATG som hade monopol på betting inom travsport, men när betting online lanserades så tappade de sitt monopol. Dock är ATG fortfarande det största spelbolaget när det gäller trav.
 
Betting inom trav går oftast ut på att du ska förutsäga vilken häst som ska vinna. Du kan spela på en häst per lopp, eller på flera hästar per lopp för en större chans att vinna. Du kan också satsa på vilka tre hästar som kommer etta, tvåa och trea i ett lopp. På nätet finns det också fler spelformer när det gäller trav.
 
I galopp tävlar också olika hästar mot varandra, men där rider ryttaren, jockeyn, på hästen istället för att köra den. Galoppbanorna ser ut som travbanor och även där ska hästarna springa en förutbestämd sträcka. När det gäller galopp så spelar man på samma sätt som när det gäller trav. Ditt jobb är alltså att hitta vinnaren bland de hästar som ska starta. När det gäller trav och galopp kan man också åka och titta på loppen direkt på banorna och betta där, vilket ger en härlig spelupplevelse.